Goste presenetil kraljevi piton
Gostje turističnega naselja Mareda ob Novigradu so bili v ponedeljek ponoči nemalo presenečeni, ko so sredi ceste ugledali kraljevega pitona.

Odrasel samec se je tiho plazil po cesti in jih presenetil med nočnim sprehodom. Da so se s kačo srečali ponoči, pa pravzaprav ni nič čudnega, saj so pitoni običajno aktivni ponoči, podnevi pa običajno spijo. Vprašanje je le, od kod je piton prišel v turistično naselje ...
Sicer pa je bil strah turistov odveč. Kača namreč ni strupena in ni nevarna, saj ni napadalna. Kraljevi piton je kratka in čokata kača z zapletenim vzorcem iz temno rjavih lis na oker ali rumenkasti podlagi, z izrazitimi čutnimi jamicami ob ustih. Kraljevi piton je najmanjši med afriškimi pitoni. Mladič meri od 25 do 40 cm, odrasla kača pa od 100 do 120 cm. Redki primerki pridejo na dolžino 150 cm. Tehtajo okoli 1,5 in 2 kg. Samci so ponavadi manjši od samice, imajo pa nekoliko večjo glavo. Živijo od zahoda do osrednje Afrike.
Pred plenilskimi sesalci in pticami se kraljevi piton brani tako, da se zvije v kroglo, glavo pa skrije v sredino (zato tudi ime Ball Python).
Vir: T. C.



Komentari 0
Budi prvi koji će komentirati.